Het Arenapark laat zich van zijn groene kant zien. Door afvalhout te verbranden wil een aantal bedrijven op jaarbasis meer dan 900.000 kubieke meters gas besparen. Om dat doel te bereiken is op het park een houtwarmtestation gebouwd. De energie die wordt geleverd is niet duurder dan gas en even betrouwbaar en degelijk, aldus exploitant BeGreen.
Het Arenapark werd tot voor kort verwarmd door middel van een ondergronds leidingenstelsel waardoor warm water werd gepompt. Water dat werd verwarmd met behulp van gas. Maar de Nederlandse gasvoorraden raken op. Bovendien zijn er betere, groenere opties mogelijk. Een van die opties is de verbranding van houtsnippers. Houtsnippers die vrij komen bij noodzakelijk onderhoud aan de natuur en die uitstekend lokaal kunnen worden ingezet als brandstof voor warmteproductie. Vaak worden deze naar België, Denemarken en Duitsland geëxporteerd voor warmtetoepassing óf worden ze helemaal niet nuttig ingezet. Met het houtwarmtestation op het Arenapark komt daar verandering in.
Ondergronds
De houtsnippers worden naar het Arenapark getransporteerd en daar ondergronds opgeslagen. Door de snippers in het houtwarmtestation te verbranden en de vrijgekomen energie te gebruiken om water te verwarmen, kan op jaarbasis meer dan 900.000 kubieke meter gas worden bespaard, zegt BeGreen uit Doorwerth, dat het houtwarmtestation heeft gebouwd en exploiteert. In het Arenapark levert BeGreen warmte aan zeven grote afnemers. Met deze klanten zijn langjarige overeenkomsten afgesloten en de levering van houtsnippers is over de hele contractperiode gegarandeerd.
Jaarbasis
Een houtwarmtestation vervangt op jaarbasis tot wel 1 miljoen kubieke meter gas voor het gebruik van ruimteverwarming en warm water, aldus BeGreen. Dit is vergelijkbaar met de CO2-uitstoot van 10 miljoen autokilometers per jaar. Tel daarbij op dat de geleverde energie niet duurder is dan gas, en even betrouwbaar en degelijk. Je keuze is dan toch snel gemaakt.